AGONIA LUI ISUS

AGONIA LUI ISUS

JÉSUS DANS LE JARDIN DES OLIVIERS *** | Image jesus, Jésus christ, Chrétien

Evangheliile consemneaza agonia lui Isus in Gradina Ghetimani, Matei 26 : Marcu 14, sau in Gradina Maslinilor Luca 22 iar Ioan scrie despre un loc dincolo de paraul Chedron Evanghelia dupa Ioan 18.  Gradina se afla la Est de la iesirea din Ierusalim in drumul spre Betania.

Acesta este locul in care Isus traieste agonia Lui inainte de agonia de pe cruce.  Pe locul acesta se afla acum o biserica numita Basilica Agoniei.

Marcu 14

32 S-au dus apoi într-un loc îngrădit, numit Ghetsimani. Şi Isus a zis ucenicilor Săi: „Şedeţi aici până Mă voi ruga

33 A luat cu El pe Petru, pe Iacov şi pe Ioan şi a început să Se înspăimânte şi să Se mâhnească foarte tare.

34 El le-a zis: „Sufletul Meu este cuprins de o întristare de moarte; rămâneţi aici şi vegheaţi!”

35 Apoi a mers puţin mai înainte, S-a aruncat la pământ şi Se ruga ca, dacă este cu putinţă, să treacă de la El ceasul acela.

36 El zicea: „Ava – adică: Tată – Ţie toate lucrurile Îţi sunt cu putinţă; depărtează de la Mine paharul acesta! Totuşi, facă-se nu ce voiesc Eu, ci ce voieşti Tu.”

37 Şi a venit la ucenici, pe care i-a găsit dormind. Şi a zis lui Petru: „Simone, tu dormi? Un ceas n-ai fost în stare să veghezi?

38 Vegheaţi şi rugaţi-vă, ca să nu cădeţi în ispită; duhul este plin de râvnă, dar trupul este neputincios.”

39 S-a dus iarăşi şi S-a rugat, zicând aceleaşi cuvinte.

40 Apoi S-a întors din nou şi i-a găsit dormind; pentru că li se îngreuiaseră ochii de somn. Ei nu ştiau ce să-I răspundă.

41 În sfârşit, a venit a treia oară şi le-a zis: „Dormiţi de acum şi odihniţi-vă! Destul! A venit ceasul! Iată că Fiul omului este dat în mâinile păcătoşilor.

42 Sculaţi-vă; haidem să mergem; iată că se apropie vânzătorul!”

Interesant faptul ca Marcu nu a fost martor ocular si descrie scena cu mult realism si insistanta asupra agoniei lui Isus  « Sufletul meu este intristat de mparte » intr-adevar agonie.   Cererea adresata Tatalui de a indeparta de la el « paharul acesta » cand El parcursese cei trei ani de misiune stiind ca ceasul va veni, iar acum si aici stiind ca a venit. 

Luca 22 scena este prezentata cu inca mai mare intensitate. 

44 A ajuns într-un chin ca de moarte şi a început să Se roage şi mai fierbinte; şi sudoarea I se făcuse ca nişte picături mari de sânge care cădeau pe pământ.

45 După ce S-a rugat, S-a sculat şi a venit la ucenici; i-a găsit adormiţi de întristare.

Iar ucenicii erau adormiti de intristare.  

Luca consemneaza ingerul care vine in ajutorul Lui sa il intareasca.  

Dificil de inteles si totusi, pe de o parte Isus era omul, omul care urma sa sufere, care urma sa fie biciuit, batjocorit, rastingnit -moartea cea mai infama.  Iar  pe de alta parte Isus era Dumnezeu care se incarca de pacatul lumii intregi, El cel fara pacat este facut pacat pentru a elibera din pacat pe multi.  Pentru a-i duce de pe drumul condamnarii pe cel a iertarii, de pe drumul pierzarii, pe dumul rascumpararii, pe tot  cei care il vor urma si recunoaste jertfa Lui.  Pe cei care il vor imita in trairea lor terestra, care ii vor imita trairea si umblarea Lui pe pamant.   Si chiar aici in Gradina agoniei, exemplul este ca in orice moment de durere, de tulburare, de agonie de un fel sau altul ucenicul lui Isus de atunci sau de peste secole va gasi ajutor in apelul pe care il va face lui Dumnezeu in rugaciune, acceptand in acelasi timp voia lui Dumnezu cu toata increderea. 

Urmeaza arestarea, Isus este livrat si se livreaza celor care il vor condamna. Marele Preot o face crezand ca salveaza natiunea.  Prezentarea amanuntelor in cele patru Evanghelii este admirabila si absolut autentica.   Nimic nu apare  o poveste inventata.  

Asa cum poporul evreu a sarbatorit si sarbatoresc Iesirea din Egypt locul sclaviei, crestinii sarbatoresc eliberarea din sclavia pacatului.   Si tot asa cum poporul evreu in umblarea lui si-a construit locuri de aducere aminte crestinii si-au construit si ei.  Dupa cum s-a mentionat de la inceput, pe locul care a fost identificat ca Gradina Getimani s-a construit Bsilica Agoniei sau Basilica Agoniei sau Biserica tuturor natiunilor pentru ca a fost construita cu colborarea mai multor natiuni.

A fost apoi judecata,flagelarea, rastignirea,  din nour Evangheliile dau detali remarcabile, vii, indubitabile. 

Azi e vinerea tenebrelor dar parca eu as numi sambata, sambata tenebrelor daca nu va tretui sa o numim sambata asteptarii, a anticiparii, a sperantei.     

Laisser un commentaire